середа, 20 квітня 2016 р.

Чому, де, як, навіщо?

"Невже не можна дитину віддати до звичайної школи?" - питання, яке задають мені люди старшого віку, "розуміємо, що у школах не завжди дитині добре" - реагують батьки сучасних школярів.
Чому ж вирішила дитину навчати самостійно?
Тут поєдналось багато причин, але головна з них, напевно, при неврологічному стані сина йому протипоказані великі емоційні навантаження, які будуть присутні в звичайній школі. Простими словами - у нього заїкування, і щоб перейти на плавну мову, потрібно бути спокійним. При цьому, Ілля розвинений фізично та розумово, любить спілкуватися з іншими дітьми, приймати/відвідувати гостей, мандрівки, Лего. За 3 роки альтернативного навчання побачила, як чадо вчиться, сприймає інформацію, чим цікавиться, а на чому можна не акцентувати увагу. Зрозуміла, що академічне навчання потрібне самостійне (у сина це виходить), а у групах з іншими дітьми займатись творчістю, спортом та різними проектами.
Ілля проходив у школу Dixie весь перший клас, потім було 2 місяці самостійного навчання, закінчував 2-й клас у школі Світограй. В 3-му класі до кінця січня вчився у Світограї, кілька тижнів дома, частину лютого та березень з іншими хоумскулерами зустрічались, де батьки самостійно організовували навчання. Саме тоді відчула, що я можу, побачила, що це реально і вирішила з іншими мамами організувати свій варіант Беркошко, адже саме їх варіант школи мені був найближче до душі ще з першого класу малого. Шукали приміщення і ось знайшли варіант, який підходить дітям та поки-що 2-м мамам. Сподіваюсь, до нас приєднаються ще охочі, адже ми відкриті і хочемо бачити у себе більше дітей.

На сьогодні наша школа географічно знаходиться у Гостомелі (на карті), це близько до Ірпеня (район військового госпіталю) та Бучі (Лісова Буча), ми ходимо туди пішки з Ірпеня. Маємо 3 кімнати (одна з яких швидше підсобне приміщення), кухню з плитою, туалет, ванну. Та величенький заасфальтований двір з виходом до соснового лісу. Неподалік озеро, луг, дитячий майданчик.

Чим плануємо займатися? Значення слова "школа" більш широке, ніж звично використовуємо. Як підказує Вікіпедія, Шко́ла - від грец. σχολή — «відпочинок», пізніше «ті, кого повчають», тому у нашій школі діти будуть вчитися тому, що вони самі хочуть, батьки-вчителі будуть наставниками. З попереднього опитування маємо:
  • бігання на вулиці (спорт);
  • куховарство (будемо готувати обід);
  • фізично-хімічні досліди;
  • досліди природи (природознавство);
  • бізнес (спробуємо кілька видів заробляння грошей, побачимо, що з цього піде);
  • настільні ігри, Лего (спробуємо вивчати на їх основі математику);
Ще було запропоновано дорослими та підтримано дітьми:
  • походи в кінотеатр з обговорюванням, описом;
  • читання цікавих книг з обговорюванням, придумуванням, письмом.
  • англійські фузкульт/співочі перерви, ігри.
Зустрічі хочемо проводити 3 рази на тиждень. Інші 2 дні - для роботи дітей над матеріалом для здачі, написання контрольних та інших видів атестування у школах, де офіційно навчаються наші діти.
 
Скільки коштує? Кошторис ще підбивається. Проект не є комерційним, витрати на оренду+утримання приміщення та витратні матеріали складають вартість. Сподіваюсь, цього місяця "вийдемо" в 3,5-4тис. грн. за дитину. Як буде нас більше, то й вартість для кожного зменшиться.

Немає коментарів:

Дописати коментар